Oříškové máslo má mnoho výhod. Je zdravé, chutné a pohostíte s ním také lidi trpící alergií na mléko i vegany. Můžete si jej natřít na chleba, na palačinky, použít při pečení dezertů, zkrátka jako klasické máslo na které jste zvyklí. Díky jemně nasládlé či lehce pikantní chuti se hodí jako základ do zálivek na saláty, dresingů a omáček. Můžete si s ním ozvláštnit své smoothie, zeleninu či obilnou kaši k snídani. Velice snadno si jej můžete připravit také doma.
K přípravě oříškového másla budeme potřebovat:
· Výkonný mixér typu blender či vitamix
· Libovolné oříšky (arašídy, kešu, mandle, vlašské či lískové ořechy…)
· 2 lžíce oleje
· Sůl
Postup
Oříšky (cca 200 g) nasypeme do nádoby mixéru a začneme mixovat. Napřed se oříšky nasekají na hrubé kousky, poté na prášek. Po chvíli mixování se z oříšků začne uvolňovat tuk a vytvářejí se hrudky. Nyní přidáme olej a špetku soli (pozor na již solené oříšky!) a dále mixujeme, dokud nevznikne hustá mazlavá pasta.
Pokud chceme mít naše máslo „crunchy“ neboli křupavé, tak do vzniklé pasty vmícháme hrst nasekaných oříšků. Je možné používat ořechy pražené/nepražené, solené/nesolené, loupané/ neloupané, zkrátka jakékoliv.
Hotové máslo přendáme do skleněné nádoby s víčkem a uložíme jej do lednice, kde jej uchováváme maximálně několik týdnů.
Pokud máslo vyrobíme z nepražených oříšku, tak zůstanou zachovány všechny nutriční hodnoty, tedy bílkoviny, esenciální mastné kyseliny, vláknina apod.
Pár tipů na závěr
· Jestliže do másla z lískových oříšků přidáme kakao a agáve sirup, vznikne nám zdravá varianta Nutelly.
· Máslo oslazené javorovým sirupem je skvělá náplň do vánočního cukroví.
· Pokud smícháme pistáciové máslo s avokádem či kokosovou dužinou a libovolným sladidlem, vznikne nám výborná pistáciová zmrzlina.
· Trpíte-li alergií na oříšky, tak nezoufejte. Máslo lze udělat také z různých semínek (např. dýňových, sezamových, slunečnicových…)
Přeji dobrou chuť!